Conflictul- provocat de adevar?

images (2)

Ce este adevarul?

Realitatea obiectiva.

Dar oamenii sunt subiectivi.  Integrarea in campul de cunoastere al fiecaruia dintre noi este diferita.

Ce este conflictul?

Rezultatul manifestarii diferentelor.

Recunoaşterea unei stări conflictuale şi intervenţia în soluţionarea sa implică acceptarea diferenţelor.

Realitatea obiectiva este pusa fata in fata cu realitatea celui  care o integreaza in sfera sa de cunoastere. Apar realitati diferite, cea prezentata cunoasterii si cea a persoanei care doreste sa o cunoasca.

Astfel,  imaginile,  gesturile, actiunile, pot fi interpretate diferit, pot provoca anumite sentimente in functiile de perceptiile, asteptarile  si experientele fiecarei persoane. Desi situatia este aceeasi, adevarul poate fi privit din perspective diferite. Exista adevarul absolut? De cele mai multe ori nu, iar conflictul apare ca urmare a greutatii sau chiar imposibilitatii de a intelege punctul de vedere al altei persoane.

In cazul comunicarii de exemplu, pot aparea neintelegeri, sau intelegeri eronate ale mesajului transmis.

In functie de asteptarile sau interesele unor persoane diferite, mesajele pot avea interpretari diferite si deci pot provoca foarte usor dispute si chiar conflicte.

Sistemele de valori  diferite pot duce la  dezacorduri  privind  aspectele etice, limitele şi modalităţile în care  persoanele se manifesta . Una dintre soluţii este ca persoanele implicate să ajungă să recunoască şi să accepte diferenţele, adoptând soluţii  în care să se evite “punctele nevralgice”. Dar daca nu sunt evitate aceste puncte, desi sunt cunoscute?  Apare conflictul.

Conflictul la nivel de valori este cel mai  mai dificil de abordat. Oamenii reacţionează de obicei violent atunci când le sunt “călcate în picioare” valorile.

In cazul relatiilor, din cauza anumitor situatii,  apar discutii pe marginea acestora , apar si problemele legate de modul in care fiecare vede situatia si chiar neintelegeri in momentul in care cei implicati incearca sa impuna celorlalti punctul lor de vedere.  Aici intervine flexibilitatea/ inflexibilitatea  pesoanelor  implicate in relatie, inclusiv modul de a se raporta la celalalt a fiecarei persoane implicate.

Adevarul este doar unul, interpretarea este insa diferita. Intervine temperamentul, personalitatea, educatia fiecarei persoane, punctele de vedere diferite.

Putem evita conflictele daca nu vom avea pretentia ca toate persoanele sa se raporteze in acelasi mod ca si noi la aceeasi realitate, daca nu vom impune fortat propriile idei si pareri, sau daca apar le putem rezolva.Cum ? Folosind diferite strategii de rezolvare a conflictelor :

Abandonul presupune retragerea fizică sau emoţională din conflict, în general de teama confruntării directe. În general, adoptarea acestei atitudini implică renunţarea la dreptul de a avea un cuvânt de spus. Este acceptabil să te retragi atunci când un conflict nu te priveşte, sau atunci când retragerea nu afectează cursul evenimentelor. Retragerea poate acutiza şi mai mult un conflict. Uneori, prin retragere puteţi dăuna cuiva sau puteţi “da apă la moară” adversarilor.  Câteodată ne retragem din dorinţa ca ceilalţi să ne roage să revenim… Uneori putem fi dezamăgiţi să constatăm că nu suntem atât de indispensabili!

Reprimarea presupune refuzul de a accepta existenţa unui conflict, este un comportament la care recurgem din dorinţa de a avea linişte cu orice preţ. Este bine să nu supradimensionăm un conflict minor şi să nu ne lăsăm “duşi de val”, însă atunci când conflictul este real singura soluţie este să avem curajul să-i recunoaştem existenţa: mai devreme sau mai târziu el va ieşi oricum la iveală!

Victorie/înfrângere , este adeseori rezultatul tendinţei inconştiente de a vă proteja de durerea eşecului. În strategia victorie/înfrângere se produce o etalare de forţe din care obligatoriu o parte iese înfrântă. Această strategie poate avea efecte întârziate: învinsul poate să nu suporte eşecul, revenind “în forţă” după un timp. În plus, relaţiile dintre părţile implicate vor fi cu siguranţă iremediabil afectate. Învinsul de astăzi poate refuza să coopereze mâine…

Compromisul este o strategie care reclamă anumite capacităţi de negociator pentru ca fiecare să câştige câte ceva. El dă impresia de corectitudine, dar asta poate să nu fie suficient deoarece fiecare parte luptă pentru ceva mai mult. Dezavantajul compromisului este că în general una dintre părţi va părea mai “mărinimoasă” dând celeilalte părţi un sentiment de înfrângere.

Victorie/victorie – nu presupune un învingător şi un învins. Procesul de găsire a soluţiei poate fi mai lung şi mai anevoios, însă cu siguranţă relaţiile se vor consolida, iar soluţia va fi mai durabilă. Când ambele părţi câştigă, ambele vor susţine soluţia , iar probabilitatea declanşării unor conflicte ulterioare va fi foarte mică.images

Vrem adevarul absolut?Cea mai importanta este gasirea punctelor de intalnire a nevoilor!

Realitatile sunt doar iluzii, insa doar iluziile sunt realitati.